mavericks peter lehtonen

The Faces of Mavericks: Petteri Lehtonen

Petteri on full stack kaveri, joka taitaa niin mobiiliapplikaatiot, webkehityksen ja käyttöliittymät, mutta jolla löytyy silmää ja taitoa myös visupuolella. Mavericksissa hän kiinnostui “aikuisesta työpaikasta”. Miten Petteri on viihtynyt ja onko uuden firman matkassa ollut yllätyksiä?

Sinun tarinasi tänne? Ota yhteyttä!

Kuka olet ja millainen ammatillinen tausta sinulla on?

Olen kotoisin kaukaa saaristosta, sellaisesta pienesta paikasta nimeltä Kustavi, siellä saaressa olen viettänyt lapsuuteni. Monen vuoden kaupunkielämä on saanut unohtamaan monet jutut, mutta luovuus tulee kuitenkin lapsuudesta. Olen ollut onnekas ja tiennyt aina, mitä haluan tehdä, ja on ollut helppoa päästä sitä tekemään.

Lapsena mulla oli kaksi unelma-ammattia, lentäjä ja insinööri, siinä sitten ammattikorkeassa hiffasin että minusta tulee koodari. Pääsin Microsoftin kultapossukerhoon, Student Partneriksi, ja pääsin toimimaan omassa opiskelijayhteisössä Microsoftin Evankelistana.

Koodaaminen oli mukana kaiken aikaa ja tein paljon harrasteprojekteja. Osallistuin opiskelijoiden Imagine Cup -ohjelmistokehityskilpailuun, se oli silloin maailman suurin teknologiakisa ja pärjäsin siinä hyvin – voitettiin suomenmestaruus ja päästiin kansainvälisessä kisassa pitemmälle kuin suomalaiset koskaan! Se oli hyvä startti uralle.

Koulun jälkeen minut rekrytoitiin Microsoftille, mutta aluksi aivan väärään hommaan. Tein teknologiastrategisia juttuja, käytännössä myynnin tukemista teknisenä resurssina. Olen aina ollut enemmän koodari ja tykkään modernista käsityöhommasta. Paljon on tullut tehtyä mobiiliapplikaatioita ja webbi- ja käyttöliittymäjuttuja, ja olen alusta asti ollut full stack tekijänä.

Visuaalinen ja graafinen puoli on myös tosi mielekästä tekemistä. Lähdin opettelemaan sitä niin, että kopioin pikseli tarkkaan muiden tekemistä suurennuslasin kanssa, ja tein sitä tarpeeksi kauan jotta opin miten visuaaliset hierarkiat toimivat ja miten niitä sovelletaan.

Mitkä ovat tärkeimmät pehmeät ja tekniset taitosi?

Full stack on minun juttuni. Olen hyvä kokonaisuuksien hallinnassa, designin puolelta aivan backendiin asti. Pystyn puuhaamaan kaikenlaista ja tästä syystä minun on helppo tehdä hommia miltein minkälaisessa tiimissä vain. Fronttipuolen jutut on kuitenkin se, missä pääsen loistamaan.

Paljon puhutaan designereiden ja koodareiden välisestä kommunikaatiohaasteesta. Sitä ei synny kun kaveri, joka on tehnyt suunnitelmat on myös toteuttamassa niitä. Sekin hyvä puoli on, jos ja kun designvaiheessa osataan suunnitella asioita mitkä on helppoja toteuttaa.

Olen tehnyt paljon mobiiliapplikaatioita, Androidilla ja React Nativella ja myös webbijuttuja. Niistähän minun pääosaaminen tulee ja mille on tietysti myös paljon kysyntää näinä päivinä. Olen aina tehnyt sitä mikä on tuntunut mielekkäältä ja sen takia minusta on tullut myös hyvä niissä.

Millainen tyyppi olet?

Persoonana olen tosi rauhallinen ja kanssani on helppo tehdä töitä. Teen tosissaan mutta en totisesti, huumorintaju on avainasemassa. Olen sellainen järkkäilijätyyppi, ja saan oman kaveriporukan aina kasaan viettämään iltaa yhdessä.

Vapaa-aikaa menee paljon matkusteluun ja tykkään myös luovuutta ruokkivista aktiviteeteista – opettelin esimerkiksi soittamaan kitaraa. Välillä tykkään tehdä graafisia hommia, esimerkiksi tapahtumille julisteita ja erilaisia logoja. Tein myös oman firman kautta mobiiliappejä kauppoihin, nykyäänkin teen kaikenlaista harrasteprojekteja. Lisäksi tykkään urheilla, tein aikasempaa sitä tosissaan ja kävin jopa painonnostokisassa! Nyt ei enää paikat kestä, ja harrastan enemmänkin huvin ja urheilun vuoksi. Myös kasuaaleja harrastuksia löytyy, kuten lumilautailua ja biitsin pelaamista.

Miksi päätit liittyä Mavericksiin ja miten olet viihtynyt?

Olen ollut kaksi kuukautta mukana ja aika on mennyt nopeasti. En ole nähnyt että työnteko olisi muuttunut aikaisemmasta, teen koodaustyötä kuten ennenkin ja olen aina viihtynyt edellisissä paikoissakin. Kaikki on toiminut hyvin näin uudeksi firmaksi.

Luin Mavericksista jo tovi aikaa sitten, ja allekirjoitin ajatukset etten tarvitse työnantajalta kiipeilyseiniä tai muuta hölynpölyä, mihin IT-firmojen markkinointi on lähinnä mennyt. Sen takia kiinnostuin aikuisten työpaikasta.

Meillä on huomattavasti paremmat palkat, mutta en sanoisi että tulin rahan takia. Lyhyessä ajassa, esimerkiksi vuodessa, saa kasaan enemmän rahaa kuin muualla ja voisin ottaa enemmän vapaa-aikaa ja käyttää sen perheen kanssa tai matkustellen. Raha ei ole tärkeintä, mutta mahdollistaa noita asioita, mitkä minulle ovat tärkeitä.

Moni firma vouhottaa avoimuudesta ja reilusta palkasta, mutta ei välttämättä ole sitä. Tykkään Mavericksissa avoimesta kulttuurista ja tämän avoimempaa saa etsiä. Kaikki tienaavat samalla tavalla ja kaikki tiedämme, että jokaisella on sama reilu malli. Ei ole mitään keinotekoisesti säädettyjä tasoja, tai kehityskeskusteluja missä keskustellaan epämääräisistä mittareista. En tajunnut miten suuresti tasa-arvoisuus ja avoimuus vaikuttavat ennen kuin tulin tänne: Mavericksilla kaikki ollaan samalla viivalla ja tuntuu että on helppo ottaa kantaa asioihin.

Etsimme jatkuvasti uusia Maverickeja joukkoomme, oletko Sinä seuraava Maverick? Jutellaan!