picture of Hiski Valli

The Faces of Mavericks: Hiski Valli

Hiski on full stack -kehittäjä 14 vuoden ja lukuisten projektin kokemuksella. Ekstrovertti ja aktiivinen Hiski luo myös mahtavaa tiimihenkeä Mavericksille. Hän viihtyy Mavericksillä erinomaisesti muun muassa autonomisuuden ja palkkamallin vuoksi! Lue lisää Hiski Vallista.

Liity sinäkin mukaan Mavericks -perheeseen!

Kuka olet ja minkälainen on ammatillinen taustasi?

Olen periaatteessa paljasjalkainen stadilainen. Synnyin Helsingin Kätilöopistolla, mutta koska muutin Helsinkiin vasta 1,5 -vuotiaana (ja sen jälkeen aina asunut Helsingissä), niin sanoisin olevan enemmän “sukat-päällä-stadilainen”. Oma tekeminen tietokoneiden parissa alkoi jo pikkupoikana. Ala-asteikäisenä kotiin ostettiin ensimmäinen tietokone (Commodore 64), ja jo silloin yritin kehitellä sillä omia simppeleitä tekstipohjaisia pelejä. Yläasteella konehommat jäivät hetkeksi sivuun, kun iän tuomat muut asiat rupesivat kiinnostamaan enemmän (tiedättehän). Mielenkiinto tietojenkäsittelyyn kuitenkin heräsi henkiin uudelleen, ja lukion jälkeen lähdin opiskelemaan IT-tradenomiksi. Sanoisin kuitenkin, että olen enemmänkin itseohjautunut koodari, kuin koulussa oppinut. 

Suoritin sivarin Suomenlinnan hoitokunnan yksikössä ja päädyin siellä media-assistentin rooliin. Huomasin hyvin nopeasti, että heidän intranet sivut eivät olleet kovinkaan käytännölliset ja tiesin, että pystyisin tekemään paremmat. Ehdotin johtoryhmälle, että ottaisin intranetin päivityksen työn alle, ja muutaman neuvottelun jälkeen ryhdyin tätä tekemään. Projekti kesti vuoden verran ja sen jälkeen ovia avautui alalle moneen suuntaan. 

Olen ollut alalla yhteensä noin 14 vuotta, sivaria ennen freelancerina, ja sen jälkeen pääsääntöisesti työsuhteessa konsulttina. Välissä myös perustin kaverini kanssa oman startupin, jolle koodasin oman sisällönhallintajärjestelmän. Startupille kävi kuten useimmille muillekin, mutta koen sen hyvänä opettavana kokemuksena. 

Olen ollut monenlaisessa projektissa mukana ja eri kokoisissa yrityksissä, suomalaisista suuryrityksistä startuppeihin asti. Eniten kuitenkin kiinnostaa suuret data- ja käyttäjämäärät sekä järjestelmien optimointi näitä tukemaan. Aikanaan tein konsultointia aikansa suurimmalle suomalaiselle keskustelufoorumille. Myöhemmin olen ollut johtamassa kehitystä liittyen suuren suomalaisen mediatalon kaiken digitaalisen median hallintaan ja käyttöön.

Mitkä ovat tärkeimmät pehmeät ja tekniset taitosi?

Uskon kovasti, että avoin kommunikaatio ja tietynlainen läpinäkyvyys pelastavat maailman! Yhdessä tekeminen, organisointi, vastuunotto ja vastuunanto voisi tässä kohtaa olla avainsanoja kuvaamaan omia tärkeimpiä pehmeitä taitoja. Olen kokenut Lead-roolit projekteissa erittäin mielekkäiksi ja vanha sanontani ”etusormella saa osoittaa vain itseänsä ja peukalolla muita” kuvastaa hyvin mentaliteettia Lead-roolissa: virheiden osoittamisen sijaan kannattaa positiivinen kannustaminen tiimin pyörittämisessä. Pidän itseäni aika ekstroverttina ihmisenä ja tykkään tiimipohjaisesta työstä, mutta itsenäinen työskentely onnistuu varsin hyvin. Olen nopea saamaan kiinni asioista ja muodostamaan kokonaiskuvan. Jo ennen pandemia-aikaa olen tottunut työskentelemään etänä, mutta kieltämättä on hieman ikävä fyysistä läsnäoloa tiimin kanssa, jossa voi esimerkiksi suunnitella yhdessä asioita. 

Teknisistä taidoista AWS:n pilvipalvelut (infra / arkkitehtisuunnittelu / toteutus) ovat kaikki omaa core-osaamistani. Rajapintoihin liittyviä asioita olen tehnyt niin kauan, että suurten kokonaisuuksien hahmottaminen on erittäin selkeää. Olen pitkään ohjelmoinut Typescriptillä ja pitänyt siitä – se tuntuu toimivan nimittäin vähän kaikkeen. Tämä on kuitenkin semmoinen ala, joka kehittyy koko ajan ja aina voi oppia uutta!

Minkälainen tyyppi olet? Mitä tykkäät tehdä työn ulkopuolella?

Olen todella sosiaalinen kaveri ja tykkään siitä, että ihmisiä on ympärillä. Asustelen avovaimon ja kahden rescue-kissan kanssa ja yhdessä puuhaillaan paljon kaikennäköistä – kokkaillaan, näperrellään ja rakennetaan DIYjuttuja, pelaillaan lauta- ja korttipelejä ja ihan vaan löhöillään sohvallakin katsellen sarjoja. Kavereiden kanssa puolestaan on tullut pelailtua futista (mikä tietysti jäänyt pandemian myötä). Harrastus, jota odotan kovasti pääseväni taas tekemään, on kiipeily. Kiipeily tuli aikoinaan elämääni korkeanpaikankammon seurauksena siedätyshoitona ja se siihen auttoikin. Siitä huolimatta tykkään kuitenkin enemmän boulderoinnista, missä pysytellään hieman matalammalla.

Huumori ja vitsit ovat todella lähellä sydäntä. Kaverit sanoo, että “Hiski ei kerro puujalkavitsejä vaan jalkapuuvitsejä”.

Vaikka olenkin ekstrovertti tyyppi, tykkään myös rauhoittua yksinäni ja keskittyä esimerkiksi piirtämiseen, musiikkiin kuuntelemisen ja tekemiseen, sekä lukemiseen. Pidän itseäni aavistuksen taiteellisena kaverina ja onhan ohjelmointikin osittain tosi luovaa hommaa. Piirtäminen tuli mukaan elämääni jo yläasteikäisenä ja sen jälkeen elektroninen musiikki. Teen itse “improvisationaalista” elektronista live-musiikkia, mikä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että keikoilla improvisoin koko esiintymisen. Lukeminen puolestaan on hieman aaltoileva harrastus: joskus tulee luettua paljon, joskus on pidempiäkin aikoja, kun ei kirja ole kädessä. Edellä mainittujen lisäksi omana projektina on luoda tietokonepeli – stay tuned!

Erikoisoluet ovat myös yksi kiinnostuksen kohteeni ja, jos päivässä olisi muutama extra tunti, niin oman pienpanimon pyörittäminen saattaisi kiinnostaa! Toistaiseksi auttelen vain kavereitani, jotka tämmöistä hommaa tekevät.

Miksi päätit liittyä Mavericksiin ja miten olet viihtynyt?

Ennen Mavericksille tuloa minulla oli vaihtoehtona myös kolme muuta paikkaa, ja mietin muutaman viikon mitä tekisin. Valitsin kuitenkin Mavericksin ja tiesin tehneeni täysin oikean päätöksen heti kun pääsin aloittamaan hommat! Tosi kilpailukykyinen palkka oli tietysti iso bonus, mutta ei ainoa syy. Autonomisuus oli iso asia mikä, minua kiehtoi. Mavericksillä saa itse valita, missä projekteissa tekee töitä ja saa vapauden sekä vastuun omista töistään. 

Voin rehellisesti siis sanoa, että minulla on omasta mielestäni paras mahdollinen työpaikka itselleni. Täällä tunnen oloni kotoisaksi monista syistä – kaikki kollegani ovat pitkän linjan konkareita, joiden kanssa puhutaan samaa kieltä ja ymmärretään toistemme vitsit, hyvät kompensaatiot, vapaus työnteossa ja kaikki hyödyt, mitä pitää olla. Tässä on käytännössä freelanceriuden edut, ja silti taustalla hoidetaan puolestani valmiiksi kaikki käytännön asiat. 

Pidän erittäin paljon siitä mitä teen! Koen olevani jopa hieman etuoikeutettu, että pääsin alalle, joka kukoistaa ja kaiken lisäksi pidän työtäni erittäin mielekkäänä!

Heräsikö kysymyksiä Mavericksista? Lue meistä lisää täällä, tsekkaa avoimet paikat tai ota yhteyttä, niin jutellaan!